Het verschil tussen Sint Maarten & Halloween

27-10-2023

Sint-Maarten vs Halloween: wat is het verschil?

In de buurt met lampionnen langs de deuren gaan om snoepjes te vragen. Iets wat bij velen een wel bekend fenomeen is, maar waar komt dit nou eigenlijk vandaan? Hoort dit bij Halloween of Sint-Maarten? Of allebei? Zowel Halloween als Sint-Maarten vinden plaats in het najaar en hoewel ze oppervlakkige overeenkomsten hebben, zijn er zeker wel grote verschillen tussen deze twee feesten. In deze blog lees je verschillen en overeenkomsten tussen beide en alles wat je nodig hebt om goed voorbereid te zijn op deze feesten!

Sint-Maarten

Op 11 november breekt de tijd van Sint-Maarten aan. Sint-Maarten is een katholiek feest wat vooral in Nederland gevierd wordt. Het verschil tussen Sint-Maarten en Halloween wordt gelijk duidelijk wanneer kinderen met hun lampionnen en lachende gezichten door de straten struinen. Ze zingen vrolijke liedjes en gaan langs de deuren. Snoepjes en traktaties worden aangeboden als teken van gemeenschap en het delen van vreugde. Hierbij komen dus geen enge maskers of griezelige kostuums bij van pas, maar alleen warme lichtjes van de lampionnen die de duisternis verjagen en blije gezichtjes. Ook wordt in sommige plaatsen een vreugdevuur ontstoken.

Tijdens Sint-Maarten vieren we dat Sint-Maarten, een bisschop van tours, gedoopt is. Hij was een populaire heilige in de middeleeuwen. Volgens de legende ontmoette hij een bedelaar aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Daarnaast zou hij verschillende wonderen hebben verricht en zieke mensen hebben genezen. Hij overleed op 11 november. Versier je huis met mooie Sint-Maarten versiering en zorg dat je een lampionstok met een leuke lampion hebt zodat je kinderen goed voorbereid op pad kunnen gaan tijdens Sint-Maarten!

Halloween

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd, het feest van de griezeligheid, oranje pompoenen met een uitgesneden gemene grijns en gekke kostuums. Ook met Halloween gaan kinderen langs de deuren, maar dan met enge halloween kostuums en om het spel ‘trick-or-treat’ te spelen. Mensen die de deur openen mogen kiezen of ze de kinderen snoep geven of anders mogen de kinderen een geintje uithalen.

Halloween is oorspronkelijk een Keltische feestdag. De Kelten geloofden dat op 1 november het lichaam van overleden mensen van dat jaar over werd genomen door geesten. Om deze geesten weg te jagen droegen ze enge maskers, vandaar dat Halloween wordt geassocieerd met griezelige maskers en enge kostuums. Zo’n 150 jaar geleden werd het feest verspreid naar de Verenigde Staten en het verspreid zich nu steeds verder. Scoor de meest griezelige Halloween outfits, schmink en halloween versiering zodat je goed voorbereid bent op Halloween dit jaar!